Houten speelgoed: verantwoord, ambachtelijk en optisch mooi speelgoed.

Aug 30
06:43

2012

Alexander A

Alexander A

  • Share this article on Facebook
  • Share this article on Twitter
  • Share this article on Linkedin

Houten speelgoed heeft vele voordelen over plastic

mediaimage
Normal 0 21 false false false NL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:"Table Normal"; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-priority:99; mso-style-qformat:yes; mso-style-parent:""; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin-top:0cm; mso-para-margin-right:0cm; mso-para-margin-bottom:10.0pt; mso-para-margin-left:0cm; line-height:115%; mso-pagination:widow-orphan; font-size:11.0pt; font-family:"Calibri","sans-serif"; mso-ascii-font-family:Calibri; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-fareast-font-family:"Times New Roman"; mso-fareast-theme-font:minor-fareast; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-bidi-font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi;}

Als je door de gemiddelde speelgoedwinkel loopt,Houten speelgoed: verantwoord, ambachtelijk en optisch mooi speelgoed. Articles zie je vaak door de bomen het bos niet meer. Er is zo veel verkrijgbaar, in allerlei kleuren en verschillende materialen. Vaak denk je vooral aan wat je wilt kopen en sta je minder stil bij het soort materiaal dat je zoekt.  Toch is het interessant om eens bij de materiaalkeuze stil te staan. Ben jij je bewust waarom jij juist voor bepaald materiaal kiest, en wat de voordelen van hout zijn ten opzichte van kunststof of plastic speelgoed? Een van de voordelen is het uiterlijk. Houten speelgoed heeft een rustige, natuurlijke uitstraling.

Mijn ervaring met houten speelgoed is dat het minder in de weg ligt omdat het rustiger en mooier staat in het interieur. Ook voor ouders is dit fijn. Het maakt vaak een eigenzinnige en volwassen uitstraling, denk bijvoorbeeld aan die mooie houten keukentjes die je nu te koop hebt. Een houten keukentje heeft een veel mooiere en chiquere uitstraling dan een plastic speelkeukentje. Heerlijk voor het kind om de fantasie op los te laten, maar ook nog iets dat niet in de weg staat: het staat mooi in bijvoorbeeld de woonkamer.

 Houten speelgoed is ambachtelijk speelgoed. Vroeger kende men geen plastic of kunststof, bijna al het speelgoed was van hout. Het is niet meer ouderwets: op het moment zie je veel houten speelgoed, mensen komen er weer op terug. Vanwege de mooie uitstraling, maar ook vanwege de kwaliteit. Het kan vaak generatie op generatie gebruikt worden. Houten speelgoed is iets duurder dan kunststof of plastic maar wint zich makkelijk terug: het speelgoed is langer te gebruiken, het is zelfs bijna niet af te krijgen. Ook bij voorzieningen voor kinderen, bijvoorbeeld scholen, wordt er dan ook vaak bewust gekozen voor houten speelgoed.

Houten speelgoed voelt ook fijn aan. Plastic speelgoed voelt kouder aan dan houten speelgoed. Het houdt de warmte vaak wat vast, waardoor het voor kinderen prettig aanvoelt. Houten speelgoed is vaak bewust vervaardigd speelgoed. Het wordt vaak gemaakt van rubberbomen uit Zuid-Oost Azië. Dit hout wordt pas gebruikt als de boom voldoende rubber heeft opgeleverd en anders gekapt zou moeten worden. Zo vindt het hout een goede bestemming en wordt voorkomen dat een tropisch woud gekapt zou moeten worden. Daarnaast zijn rubberbomen vaak in bezit van kleine boeren en zo krijgt houten speelgoed, behalve dat het fijn speelgoed is, ook nog een maatschappelijk doel. Houten speelgoed is met andere woorden zowel verantwoord voor het kind, de ouder als voor het milieu.