Speelgoed door de eeuwen heen

Mar 11 11:25 2012 Alexander A Print This Article

Speelgoed door de eeuwen heen beschreven per tijdsperiode

Normal 0 21 false false false NL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:"Table Normal"; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-priority:99; mso-style-qformat:yes; mso-style-parent:""; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin-top:0cm; mso-para-margin-right:0cm; mso-para-margin-bottom:10.0pt; mso-para-margin-left:0cm; line-height:115%; mso-pagination:widow-orphan; font-size:11.0pt; font-family:"Calibri",Guest Posting"sans-serif"; mso-ascii-font-family:Calibri; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-fareast-font-family:"Times New Roman"; mso-fareast-theme-font:minor-fareast; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-bidi-font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi;}

De geschiedenis van het kinderspeelgoed gaat terug tot de prehistorie. Opgravingen in de nederzettingen van Mohen Djaro en andere toonden aan dat er destijds al spelletjes werden gespeeld met speelgoed. Voorbeelden daarvan zijn bronzen speelgoed meubelen, poppen en dieren van aardewerk en rammelaars.

Bij opgravingen in Egypte zijn ook kindergraven van farao's blootgelegd waarin terracotta poppen, beestjes, ballen en tollen waren meebegraven werden grvonden. In het Griekenland van voor onze jaartelling speelden meisjes met (lappen)poppen. Van zowel de Grieken als de Romeinen is vrij veel speelgoed bewaard gebleven. Ook zijn er  plaatjes op vazen en reliëfs en beschrijvingen van kinderspeelgoed in literatuur gevonden. Het speelgoed waarmee kinderen destijds speelden bestond voor zover bekend uit lappenpoppen, jojo's en trekkarretjes. Ook is een rammelaar in de vorm van een varken gevonden, waarbij de snuit het handvat was. Als het kind dan schudde met het varkentje rammelden de bolletjes klei aan de binnenkant van het varkentje.

Van de oudheid naar de middeleeuwen zien we een drastische verandering. De kijk op het kind was in de middeleeuwen heel anders dan nu. Het kind werd vooral als een te temmen, onrijpe kleine volwassene gezien. Kinderen werden daarom aangekleed als kleine uitvoeringen van volwassenen. In de wetenschap was nog geen begrip voor de kindertijd maar kinderen speelden uiteraard van nature.

Uit die periode is maar weinig speelgoed bewaard gebleven. Omdat metaal kostbaar was werd het speelgoed waarschijnlijk vaak van been of hout gemaakt. Aan het weinige speelgoed dat wel bewaard gebleven is, vliegers, ballen, speelgoedsoldaatjes, hobbelpaarden en trek- en duwdieren, is op te maken dat de voorkeuren op dit gebied eeuwenlang gelijk zijn gebleven. Voor de rijken was er speelgoed dat van zilver, brons, glas of aardewerk was gemaakt.
Het spel is ook in de Middeleeuwen vaak een nabootsing van de wereld van volwassenen en wordt ook daarbij gezien als een leerzaam tijdverdrijf. Calvijn was een tegenstander van het spelen en het speelgoed Luther zelf ook vader van een groot gezin, zag nut en plezier van speelgoed wel in.

Schilderijen uit de 17e eeuw laten ons zien dat speelgoed een steeds belangrijker plek innam in de samenleving. Op afbeeldingen van Sinterklaasavonden, gelegenheden waarop ook toen speelgoed werd geschonken, is allerlei speelgoed te zien. Soms is het niet duidelijk of alle voorwerpen die eruitzien als speelgoed ook werkelijk zo waren bedoeld. Pronkstukken zoals speelgoed van zilver en poppenhuizen worden niet zozeer voor de kinderen, maar voor volwassenen gemaakt. De schitterende poppenhuizen, zoals die ook in het Rijksmuseum in Amsterdam te vinden zijn, waren kostbare en kwetsbare verzamelobjecten voor volwassenen.

Aan het einde van de 18e eeuw komt er, ook onder invloed van Rousseau, aandacht voor de belevingswereld van het kind. In de verlichting komt pedagogie tot ontwikkeling waarin het kind als een groeiend persoon in een ontwikkelingsfase wordt gezien.

De opkomende massaproductie in de 19e eeuw zorgde voor een grote stroom van betaalbaar speelgoed. Bijzonder was dat in deze tijd ook speelgoed werd gemaakt dat specifiek voor de zondag was bedoeld. Dit speelgoed had een bijbelse achtergrond. Een speelgoed Ark van Noah was populair. De ontwikkeling van speelgoed in de 20e en 21st eeuw is ronduit explosief te noemen en in deze periode zijn er dan ook meer soorten speelgoed ontwikkeld dan in alle voorafgaande eeuwen bijelkaar. Dat verdient dan ook een artikel op zichzelf.

Source: Free Guest Posting Articles from ArticlesFactory.com

  Article "tagged" as:
  Categories:

About Article Author

Alexander A
Alexander A

AlexanderA schrijft voor Specht en Bever

View More Articles