Een woordje uitleg over witte en rode wijn

Sep 14 07:59 2011 Tapati Roy Print This Article

Iederen drinkt graag een glas cava of wijn. Maar er is een groot verschil rode en witte wijnen, zowel in productie, smaak als in uitzicht. 

Wijnliefhebbers merken uiteraard makkelijk het verschil tussen een rode en een witte wijn. Dit kan echter niet voor iedereen zo evident zijn. Waar de meeste mensen nog wel het verschil zullen proeven tussen een witte en een rode wijn,Guest Posting zijn de verschillende soorten van rode en witte wijn onderling al heel wat moeilijker te onderscheiden. Iedereen die wel eens van wijn wenst te genieten, moet allereerst een beetje achtergrondinformatie hebben, over hoe witte en rode wijnen worden gemaakt. Een rode wijn kan wel wat complexere smaken vertonen dan een witte. In de meeste gevallen smaakt rode wijn veel zwaarder en minder zoet dan witte. Dit komt omdat beide wijnsoorten op geheel verschillende manieren worden geproduceerd. Het zijn twee volledig verschillende producten. Zelfs als is het niet je doel om een wijnkenner te worden, om zelf rode en witte wijn te kopen is alle informatie steeds welkom, zowel over de afkomst, de methode van productie of de gebruikte druiven.

Witte wijn wordt niet enkel van witte druiven gemaakt, ook blauwe druiven komen hiervoor in aanmerking. Gedurende het productieproces van de witte druiven wordt enkel het sap van de druiven gebruikt, niet de schil, pitjes of stelen. Nadat de wijn werd gefilterd, kan het rijpingsproces beginnen. Dit kan in aluminium of in houten vaten gebeuren. Een witte wijn kan droog of zoet zijn en wordt vooral geserveerd bij voorgerechten of vis. Ook bestaan er soorten die als dessert wijn kunnen worden geserveerd.

Een andere soort wijn voor feesten is uiteraard de rode wijn. Deze wordt gemaakt van donkere druiven en krijgt zijn rode kleur door de kleurstoffen in de schil van de druiven. Het productieproces voor rode wijn is zeer verschillend van dit van witte wijn. Om rode wijn te verkrijgen wordt het sap gedurende een bepaalde periode (tegenwoordig tot twee weken) met de druivenschillen vergist. De wijn wordt dan voor meerdere maanden bewaard in eiken vaten. Jonge rode wijnen hebben een paarse schijn en worden niet lang in de vaten bewaard. Hoe ouder de wijn, hoe langer deze heeft gerijpt in eiken vaten en de kleur neigt meer naar het oranje.

Het grote verschil tussen beide soorten wijn zit uiteraard in de kleur. Deze wordt zoals reeds eerder vermeld door de tannine, die aanwezig is in de schil, van de druiven bepaald. Bij rode wijn zijn deze meer aanwezig dan bij witte, aangezien de schil voor witte druiven niet gebruikt wordt. De bittere smaak van de tannine zorgt ook voor de bittere smaak in de rode wijn. Champagne en prosecco worden, overal ter wereld, net zoals rode en witte wijnen zeer veel gedronken. Vaak worden ze ook als cadeau gebruikt voor trouwfeesten of verjaardagen.

Indien u graag dagelijks een glas wijn bij uw maaltijd nuttigt, is het verstandig om uw wijn en cava te kopen bij een wijn groothandel. Gespecialiseerde wijnwinkels kunnen u ook meer uitleg geven en beter de flessen vinden die perfect bij uw smaak passen.

Source: Free Guest Posting Articles from ArticlesFactory.com

  Article "tagged" as:
  Categories:

About Article Author

Tapati Roy
Tapati Roy

www.partywines.be is een wijn importeur en verkoper. Via deze site kunt u uw favoriete wijn bestellen voor al uw gelegenheden. Dit bedrijf heeft geen uitgebreide collectie, maar voor elk feest een gepaste wijn.

View More Articles