B12 Vitamini Eksikligini Biliyor musunuz?

Aug 4
08:16

2016

Sol Ami Patria

Sol Ami Patria

  • Share this article on Facebook
  • Share this article on Twitter
  • Share this article on Linkedin

Vitamin eksiklikleri geçen zamana ragmen halen insan soyunun onemli bir beslenme problemi olmaya devam etmektedir. Eski çaglarda yokluk ve farkli gidalara ulasmanin zorlugu nedeniyle insanlarin durmad...

mediaimage

Vitamin eksiklikleri geçen zamana ragmen halen insan soyunun onemli bir beslenme problemi olmaya devam etmektedir. Eski çaglarda yokluk ve farkli gidalara ulasmanin zorlugu nedeniyle insanlarin durmadan ayni seyleri yemesi vitamin eksiklikleri ve diger beslenme bozukluklarinin ana sebebiydi. Modern çaglarda ise gerek tarim ve gida uretimi gerek de dunyanin her tarafindan çesitli yiyeceklerin bize sunulmasina ragmen gerekli butun vitaminleri almakta yine de sorun yasadigimiz goruluyor. Bunun sebebi herhalde geleneksel beslenme biçimlerinden kopamamak ve farkli vitaminler hakkinde gereken bilgiye sahip olamamaktir.

Yeterli dozda almak konusunda problemlerin goruldugu vitaminler arasinda C vitamini ile D vitamini bir sure oncesinde kadar basi çekiyordu. Ancak bu iki vitamini konusunda yogun bir medya yayini neticesinde toplum bilinçlendi ve bugun bu ikisi hakkinda bilgi sahibi olmayan neredeyse kalmadi. Bugun artik mevcut en yaygin beslenme bozukluklarindan birisi ise B12 vitamini eksikligidir. Ozellikle C vitamini içeren yiyeceklerin artik ilkokula giden çocuklar tarafindan bile bilinmesi ve bu vitaminin gida takviyelerine d bolca eklenmesi sayesinde belki ihtiyacimizdan bil fazla C vitamini alirken en az onun kadar onemli ve faydali olan B12 vitamini konusunda ayni bilinç ve ilginin olusmadigi ortadadir. Bu durum akla getirdigi sorular arasinda en basta gelen ise B12 vitamini konusunda neden hiçbir sey bilmedigimizdir.

B12 vitaminine dair toplum genelinde bir bilinç eksikligi oldugundan soz ettik. Bunun sebeplerine indigimizde birçok etkenle karsilasiriz ama en basta gelenlerden bir tanesi belki egitim sisteminde B12 vitamini konusuna yeterince yer verilmemesi. Okula giden bir çocuk her vitamine dair bir takim bilgiler edinir. Mesela C vitamininin gripten korudugunu ve D vitamini sayesinde saglikli kemiklere sahip oldugumuzu bilmeyen yok gibidir. Bunlar hep bize okulda ogretilen bilgiler. Oysa B12 vitamini ile ilgili benzer bir durum yok. Okulda B12’nin adi bile anilmaz ve B vitaminidir,B12 Vitamini Eksikligini Biliyor musunuz? Articles diye kisaca geçistirilir. Birbirine benzer alti yedi vitamin ile birlikte ele alinip ustun koru bir sekilde islenen B12 konusunda yeterli bilincin olusmamasina sasmamak gerek.

B12 vitamini ile ilgili bir problem de bilgi kirliligi. Ozellikle mevzu B12 vitamini içeren besinler olunca ortalik karisiyor ve her kafadan bir ses çikiyor. B12 vitamini sadece belli bir gida grubunda bununan kandine has bir vitamin. Sadece hayvan etinde ve hayvanlardan uretilen sut ve yumurta gibi mamullerde B12 vitamini var. Bunun sebebi vitamini ureten bakterinin sadece hayvan bagirsaklarinda yasayabilmesi. Bu bakteri baska hiçbir yerde bulunmadigi ve yasamadigi için hayvanlarin vucudu disinda dogal olarak B12 vitamini ortaya çikmasi mumkun degil. Oysa sadece B12 vitamini içeren bitkiler diye kisa bir arastirma yapmak bile bu vitaminle ilgili tuhaf iddialara bogulmaniza yeter. Boyle olunca da B12 vitamini eksikligi belirtileri ile karsilasan ve durumunu duzeltmek için B12 içeren besinler yemek isteyen kisiler de yanlis yonlendirilmis oluyor.